Přijďte si vychutnat jedinečné degustační Valentýnské menu do míst, které má podle legendy se svatým Valentýnem mnoho společného.
O svátku sv. Valentýna v den 14.února se poprvé píše v díle Geoffreye Chaucera – Ptačí zpěv.
Tato báseň byla napsána jako pocta k zasnoubení patnáctiletého anglického krále Richarda II.
s o osm měsíců starší princeznou Annou Českou, dcerou Karla IV. Tento sňatek byl uzavřen 22. ledna 1383, tedy za vlády jejího nevlastního bratra Václava IV..
Chaucer působil u dvora Richarda II. jako diplomat. V této souvislosti je zajímavé, že ačkoliv byl sňatek anglického krále s českou šlechtičnou uzavřen z politických důvodů, vzplanula prý mezi manželi velká láska.
Nicméně faktem zůstává, že to byl právě Geoffrey Chaucer, kdo učinil ze sv. Valentina patrona zamilovaných. Dle legendy se mladičká princezna Anna Česká chodívala modlit do tehdejší kaple sv.Havla stávající na místě dnešního zámku sv.Havla. Letos tomu je 1850 let od úmrtí patrona všech zamilovaných a nedaleko od zámku sv.Havla, na pražském Vyšehradě, je asi největší tělesný pozůstatek tohoto světce vyvezený mimo Itálii. Je to jeho lopatka, kterou nechal přivézt za své vlády císař Karel IV. právě na počest zasnoubení své dcery princezny Anny České. Podle legendy byla lopatka sv.Valentina nejprve uložena v kapli sv.Havla a poté se v barokním relikviáři přesunula právě na Vyšehrad, kde byla v roce 2002 objevena.
Domácí anýzový chléb s bylinkovým máslem a růžovou Maldonskou solí
Amuse bouche
Studený předkrm
Galantýna z francouzských BIO kuřátek plněná bylinkovou foie gras fáší na plátkách marinované červené řepy v lanýžovém oleji s lanýžovou espumou
Polévka
Silný humrový krém s kousky humra a mléčnou pěnou s lososovým kaviárem
Teplý předkrm
Filátko mořského vlka s krustou z limetkové kůry s kardamomem s jemným dýňovým pyré, restovanými kostičkami fenyklu a pomerančovou redukcí
Hlavní chod
Řezy panenky z pyrenejského prasátka na palačince plněné bylinkovým sýrem s hranolky bílé ředkve, pošírované v šafránové várce a plátkem teplé zvěřinové paštiky přelité koňakovou omáčkou
Dezert
Čokoládová variace: měsíček tvarohového řezu s čokoládovou polevou, noček čokoládové pěny s višňovým coulis a kopeček zmrzliny z pravé belgické čokolády s koktejlovou třešní a chilli
Cena menu pro jednu osobu je 990,-Kč